Egy pakli

2012.01.24.

Addig ízlelgettem ezt az új formátumot, hogy teljesen beleszerettem. Hétvégén nem bírtam tovább, összeraktam én is egy ad hoc decket rá, és tesztelgetni kezdtük. Megosztom veletek a tapasztalataimat róla, hátha leltek benne néhány ötletet.


Tartományok

26 darabot válogattam össze, úgy gondolván, hogy az lesz a legjobb, ha a paklinak nagyjából a felét a nyerés teszi ki. Hosszas töprengés után a következők kerültek be:
római szekció

2 Pompeii
Nem okozott csalódást, Leszbosz szigetével együtt állandó fenyegetés az ellenfél számára. Ha bírjuk Bk-val, mert az nem lesz olyan egyszerű, mint majd kitűnik.

2 Ravenna
Jobb híján került be, főleg Hybrida miatt, de aztán kiderült, hogy végül kilenc személyem is összegyűlt a pakliban, akiket olcsóbbít, így már egész használhatóvá vált. Kihagyható, de egyet mindenképpen bent tartanék.

2 Placentia
Szükség van a Bk termelésre, hiába. Ezenkívül dobható nyugodt szívvel Szeleukeiának is, ráadásul, ha nekünk kint van, akkor az ellenfélnek nem lesz kint, ugye.

2 Alba Longa
A legtöbbször annyi volt a funkciója, hogy dobtam keresésre, a védekező képessége nem igazán domborodott ki. Lehet, hogy más jellegű pakliban jól muzsikálna, én kivenném most már.

2 Avaricum
Örök spoiler, itt is megmutatja az erejét.

2 Nemetocenna
Olcsósága mellett igazából ez is csak Hybrida miatt került be, és bár nem ájultam el tőle, azért néha jól jött a képessége. Valószínűleg lehetne nála jobbat is találni.

2 Samarobriva
A kedvenc tartományom, most is hasznos volt. A paklinak ugyan csak az egyharmada gall, de a Tölgyfaliget miatt már megéri használni.

2 Vellavi
Olcsó, paralizál, jó a gall vezérkarhoz és a Tölgyfaligetnek is. Alaplap.

2 Kelták földje
Ritkán jöttek a meccsek alatt jó ütemben a lapok, ezért felemásak az érzéseim iránta, de egynek biztosan helye van ebben a pakliban.

2 Szeleukeia
A legnagyobb szószból is kihúzhat, ráadásul a gusztustalan nullás lapokat (Heródes, Városkapu, Orator) alapból megoldja, és az egyesekkel is könnyen elbánik egy Placentia mellett. Nagyon jó.

2 Leszbosz sziget
A Szeleukeiával és Pompeii-el finom kombót alkot, de kormányzó gyártásra is tökéletes. Egyetlen problémája, hogy roppant Babér igényes a használata, amit nehezen fogunk bírni, ha leszedésre használjuk a leányzóinkat.

2 Külső Hispánia
Pakli idegennek tűnhet, de hatodik-hetedik tartományként kirakva erősen megnövelheti az esélyünket, hogy az ellenfél a saját körében már ne tudjon beleszólni a nyerésünkbe. Kár, hogy addig csak a kezünkben unatkozik, de ennyi még belefér.

2 Cilicia
Meghökkentően olcsó Bfp termelés/pusztítás tartomány lapból, erre a formátumra nem is kívánhatnánk többet.

Személyek

1 Gobanito
1 Vercassivellaunus
1 Celtillus
A Vercingetorix családja vonal végül csak mutatóba került be a pakliba hely hiányában, de ezek a fickók önmagukban is megérik az árukat. A visszakeveréses szabály miatt pedig még akár a sor is kijöhet, de erre azért ne számítsunk. Kormányzóként és ütőemberként is jól működtek.

2 Gaius Antonius Hybrida
Éreztem már a formátum kitalálásakor, hogy ő kulcsfigura lesz, de végül mégis csak kettő került be belőle. Nos, mint kiderült őt akarjuk majd behúzni a játék összes szakaszában, szerintem a négy is kevés belőle.

3 Julius Caesar
A képessége és az ereje is hasznunkra lesz, de a három érdekes módon már soknak bizonyult. Pörgősebb lett a pakli annál, hogy rá várjunk, és visszakeverhető is, ha netán valahogy elesne, és ha nagyon kellene a végjátékban (nem fog kelleni).

2 Marcus Vipsanius Agrippa
A kereső képessége nagyon jól fog jönni, ha mondjuk már csak egy lap hiányzik a Szeleukeia-Leszbosz-Pompeii-Külső Hispánia álom négyesből. Kormányzóként már gyengécskébb, a Bk-s képességét pedig nem most fogjuk kiaknázni.

2 Lucullus
Ha már kiépültünk, akkor parádésan bevédi a kormányzóinkat, de a játék elején gyengécske. A Bk termelő képességével még jó is lehetne a végjátékig, de sajnos nem működik Leszbosszal. Egy mindenképpen kell belőle, kettő már sok volt.

2 Jövendőmondó
Szerintem erősebb a Hírvivőnél is, nálam bérelt helye van az erőforrás részlegben.

3 Hírvivő
Persze ők sem maradnak ki, főleg mivel mámoros érzés bedobni őket egy Szeleukeia-nak.

Egyebek

4 Tölgyfaliget
A pakli legerősebb védelme, igazolta a hozzáfűzött reményeim.

2 Áldozat
Poénként raktam be, de bámulatosan jól működött - amikor behúztam, és volt hozzá erős Személyem (Caesar). Csak vállalkozó kedvűeknek.

3 Hazatérő veteránok
Julius Caesart leszedni vele igazi mámor, de egyébként is a jobb irtások közé tartozik ezen a formátumon. Hagyományőrzők használhatnak helyette Fáraó ítéletét vagy Mortát is.

3 A Birodalom kiterjesztése
Tizennyolc tartományból szemezgethetünk általa, amit rögtön játékba is tesz, tehát a Lázadás sem fogja meg. Az aktuális helyzethez igazodva mindig hasznos lesz, használjuk.

A tesztelés után

3 Tumultus
A kormányzós verzió mellett döntöttem, mint a fentiekből már kiderülhetett, de néha minden igyekezetem ellenére kevésnek bizonyultak a személyeim, így betettem végül néhányat ebből a lapból. Városkapuval nem akarnám segíteni az ellenfelet, így maradt a Tumultus.

A pakli 58 lapos, és nagyon gyors tud lenni, de talán némi Bfp termelés még elférhet benne, ha hasonlóan dinamikus deck az ellenfél. Legnagyobb hibája a túlzott Bk fogyasztás volt, és ellenféltől függően a leszedések is kevésnek bizonyulhatnak - ezekre a gyengeségekre azonban egy jó side megoldást nyújthat.
A meccsek után azt kell, hogy mondjam: nagyon tetszik ez a formátum továbbra is, rengeteg ötlet van a tartományokban, bármi is lesz, tényleg kíváncsi vagyok, hogy titeket is megmozgatott-e az újdonság, és hogy milyen paklikkal fogtok előállni.
-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------