Ha még fogalmad sincs, milyen paklival indulj

2011.09.17.


Homo novus versenyen elindulni alapvetően csak bátorság kérdése. Ide kell a legkisebb lapkészlet, a legkevesebb tapasztalat. Elhatározás, tettrekészség, döntés, harc, küzdelem, ezüstsas, Budaörs, vasárnap.

Ez a formátum bővelkedik a koncepciókban, talán még a hagyományos versenyeknél is színesebb a választék. Nem használhatóak az igazi, vad spoilerek, és előtérbe kerülhet néhány hanyagoltabb szerelem deck is.

Gyors és vázlatos áttekintés következik arról, hogy nagyjából mivel találhatod magad szembe, ha vasárnap a bátrak közt leszel.


Hadsereg I. - Pater Patriae

Faék egyszerűségű, de éppen ezért nagyon pörgős kis pakli. Tartalékolunk némi Bfp-t, betárazunk a Kezünkbe jó pár Hadsereget, majd valahogy az Asztalra teremtjük a vén Patert (Tarpeii sziklát ugye említenem sem kell). Ha az öreg az Asztalon van, akkor már nincs is más dolgunk, mint gyülekezőt rikkantani, és bőszen forgatni a Bk-ink jelzésére szolgáló kockánk.
Ínyencek a seregeket Ezüstsasokkal díszithetik.

Kulcslapok: Pater Patriae, Ezüstsas, Praetoriánus osztag, Ingaevon felderítők, Kilences teknősbékák, Ibér bányászok, Gyújtogatók, Moganticumi gázló

Tanács: A Pater képessége miatt érdemes a 2 Bfp-s Hadseregekben gondolkozni

Bukás faktor: A pakli alapja egyetlen lap, a Pater, ezért az ő védelme létfontosságú lesz számunkra.

Hadsereg II. - Berber lovasság

Hangyányit lassabb, de valamivel bonyolultabb és stabilabb verzió az előzőnél. Itt már nem feltétlenül a két Bfp-s Hadseregekre fogunk rámenni, de azért van koherencia a két deck közt.
A játék elején igyekezzünk olcsó Hadseregekkel elárasztani az Asztalt, majd jöhetnek is a berberek. Ha közben a nagy tolongásban az Asztalra téved egy Pater is, az persze még jobb, de most nem ez lesz a fő cél. Ezután potyoghatnak a Gladiusok, mert most harcosabbak akarunk lenni, nem egy kör alatt nyerni. 

Kulcslapok: Berber lovasság, Újonc légió, A sereg gerince, Gladius, XIII-as légió, Virodunum, Lázadó, Toborzás

Tanács: Szúrjuk fel bátran valakire berberjeinket, ha kezünkben egy Toborzás.

Bukás faktor: Egység nélküli paklik ellen izzadni fogunk, erre akár alapból készüljünk Martalékokkal.

Hadsereg III. - Martalékok

Kombó paklivá varázsolható-e a Hadsereg deck? Megpróbálhatjuk. A dolgunk csupán annyi, hogy aljas módon teleszemeteljük ellenfelünk pástját Martalékokkal, akiket Vezéri sátor, bosszantó Csataterek és Gladiusok jelenlétében lemészárolunk. Ha pedig minden jól alakul, akkor jön az igazi erő: a Fekete epe.
A kedvencem a három sereges koncepció közül, de érzésem szerint ez a verzió rutinosabb játékost kíván.

Kulcslapok: Martalékok, Fekete epe, Vezéri sátor, Retiarius, Gergovia, Pistoria, Gladius, Kilences teknősbékák, Baleári íjászok, Philippi, Weald

Tanács: Sok egységgel játszó paklik ellen (Hadseregek, nők, plebsek) erősen át kell alakítani a paklink, ha jól összerakott Utánpótlással készülünk, erre itt mindenképp készüljünk!

Bukás faktor: Kevesebb Hadseregünk miatt ordas veszélyt fog ránk jelenteni a Skorpió, erre gondoljunk az Utánpótlás pakli összerakása közben.

Nő pakli I. - standard

Unalomig ismert koncepció, nem is húznám az időt. Rakjunk mellé minden lapot, amin a „Nő” szó nem növekedés értelemben szerepel, és már kész is vagyunk. Pörgessük, és reménykedjünk a gyorsaságunkban.

Kulcslapok: Vesta szűz, Vesta tűz, Leszbosz szigete, Bikatáncos, Haetera, Utolsó emberig, Amazonok, Az otthon melege, Ibér bányászok

Tanács: A paklinkra veszélyes Események nagyszáma miatt megfontolandó lehet a Hullámtörő használata.

Bukás faktor: A tűzet elárverezhetik vagy a ktésziphoni palotába hurcolhatják, a szüzet ellophatják, lelőhetik. Ha mindezeket megússzuk, akkor persze simán nyerünk…

Nő pakli II. - kombó

Ütősebb összeállítás, ami már a tüzek nélkül is képes nyerni, de gyorsaságban sokat veszít. Itt az Asztal uralására fogunk törekedni, kicsit kontrollosabb felütéssel. Igyekezzünk erőforrás előnybe kerülni (Lupanar, Farkasbőr, Haetera), mert hosszabb meccsekre számíthatunk. A Babér is lassabban fog csepegni, de legalább nem fulladunk ki a szüzeink elvesztésével.

Kulcslapok: Vesta szűz, Vesta tűz, Farkasbőr, Mennyegző, Nero, Amazonok, Balkézről jött gyermekek, Bábaasszony ártó keze, Leszbosz szigete, Mennyegző, Londinium

Tanács: Csemegézzünk az egyébként alig használható, ám magas költségű férfiak közül egyet-kettőt, Haeterával és Mennyegzővel nagyot tudnak szólni.

Bukás faktor: Egy gyors pakli ellen valószín, hogy veszíteni fogunk.

Plebsek

A Khiton Asztalra kerülése után kiengedhetjük a mocskot a sikátorokból. Az Ardaliók, Histriók, Archimimusok, Kikiáltók vagy épp Clodius bandájának kiözönlése a Forumra bármely decket hamar elszomorít. Végül spékeljük meg a paklink Vicussal, Congeroval és Népgyűléssel, így minden eshetőségre felkészültünk.

Kulcslapok: Khiton, Népgyűlés, Ardalio, Histrio, Forum, Hírvivő, Clodius bandája, Vicus, Zsákmányszerzés

Tanács: Legyünk türelmesek, de azért ne várjunk a plebseink használatával az első Khitonunkra, ha azt még az ötödik körben sem húztuk fel.

Bukás faktor: Skorpió, Quadriga

Tárgyak

A Pun kereskedő új távlatokat nyitott meg a pakli összeállítása terén, de alapvetően a jó öreg Gyűjteményeinkre fogunk bazírozni. Terüljünk gyorsabban, mint a többiek, itt ez lesz a lényeg, és ehhez igen ideális készlet áll rendelkezésünkre 0-1-2 Bfp-s tárgy lapokból. Ha minden klappol, akkor rengeteg időnk lesz a meccsek közt nézelődni, ha nem… nos, ez a pakli ritkán nyer hosszútávon.

Kulcslapok: Gyűjtemény, Pun kereskedő, Skorpió, Bissus, Zsákmányszerzés, Ibér bányászok, Faltörő kos, Adóslevél

Tanács: A Bissus drágításáról elfeledkezni fejet-az-asztalba-erősen-és-sokszor-beleveregést-eredményező-dolog.

Bukás faktor: A Ktésziphoni palota jó ütemű kijátszása után akár be is dobhatjuk.

Gall urak

A három Vercingetorix származék pakli után kiált, de egyelőre nem számítsunk velük nagy menetelésre, bár a leghangulatosabb deck címét biztosan elvisszük. Tartományokkal és szegényes paralízis termeléssel támogassuk meg a kiépülést (ami sajnos elég lassúcska lesz), és ne sajnáljuk a helyet a Bfp termelésektől sem.

Kulcslapok: Gobanito, Vercassivellaunus, Celtillus, Cilicia, Vellavi, Litaviccus, Hybrida, Városkapu, Tanácsfa, Londinium, Samarobriva

Tanács: A paralízis sort kiegészítő jelleggel használjuk, örüljünk neki, ha összejön, de ne ez vezérelje a játékunkat.

Bukás faktor: Irgalmatlanul lassú tud lenni a pakli, de ha kiépül, akkor szépen muzsikál, egészen a győzelemig. Csak addig hogyan bírjuk majd?Pár egyéb deck, ami megfordult a fejemben:

Pakliégetés (Vale!, Baal szobra, Juba tőre, Portus Itius, Sárkunyhó, Londinium)
Imago (Zsákmányszerzés, Ibér bányászok, dobatások, Hybrida, Dominus, Majordomus)
Építmények (Hullámtörő, Vadászles, Hídépítők, Vicus, Rabszolgapiac, Ktésziphoni palota, Városkapu, Londinium)
Bfp lefojtós (Ardalio, Histrio, Retiarius, Fekete epe, Ingaevon felderítők, Forum, Senio, Cilicia)


Bandit ezúton is felkérjük tiszteletteljesen, hogy szavaztassa meg a nevezőket arról, melyik volt a verseny legkreatívabb paklija. A nyertes jutalma egy sör lesz az őszi IMP találkozón.


Sok sikert mindenkinek vasárnapra!
-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------

Kommentek száma - 1

1. Bandi
2011.09.18. 01:49:25
Húúúú.... akkor még jó hogy nem csináltam :