Imperátor kombók

2011.11.27.

Néhány lapot úgy variálni egymással, hogy azok segítségével összességében erejüknél sokkal nagyobb, hatalmas előnyre tehessünk szert: ez a kombók lényege. Az IMP sem szűkölködik bennük, lássunk is néhányat.


Hírvívő-Irattár

Klasszikus erőforrás termelő kombó, ami gyakorlatilag bármilyen pakliba beférhet. Régen jóval gyakrabban fordult elő, manapság már a leszedések miatt kicsit kockázatosabb.
Befeketetés: 3 Bfp + 3 lap
Haszon: minimum 5 lap és 4 Bfp


Martalék + Fekete epe
A Vénusz és Mars kiegészítővel számos a Hadseregeket erősítő lap jött ki, ezek egyike, a Martalék azonban jóval több lehetőséget rejt magában. Erre a kombóra építhető akár önálló koncepció is, de egy standard hadsereges pakliba is elrejthető, ahol a kis martalék jelzőket egy Gladiussal felszerelt sereg is apríthatja.
Befektetés: 4 Bfp + 2 lap + 0-5 lap
Haszon: az ellenfél elveszít 1-6 Babérkoszorút


Pater Patriae + Tarpeii szikla
Amikor már teli a kezünk hadseregekkel, akkor a szikla könnyedén előrántja nekünk a nyerésünket, s a rengeteg Bk bekasszírozása után még az sem lesz túlzottan zavaró, hogy ezután az ingyen jött Haza Atyja távozik az Asztalról. Ha használjuk a Tarpeiit, akkor a hadsereg paklitól szokatlanul, kicsit kivárósabb játékmenetre készüljünk, de betehetjük csak mint extra keresést is a deckbe.
Befektetés: 4 Bfp + 1 lap
Haszon: keresés + 3 Bfp


Tarpeii szikla + „egyszer használatos” személyek
A sziklában rengeteg potenciál lehet, hogyha speciálisan olyan személyekkel tömjük meg a paklit, amiket amúgyis csak egyszer használnánk, vagy amik rögtön nagy hasznot rejtenek magukban kijátszásuk után.
Néhány lap, amivel jól működik Tarpeii: Hírvívő, Haetera, Aquilifer, Öregedő rabszolgánk, Nero, Hordószónok
Befektetés: 4 Bfp + 1 lap
Haszon: keresés + 0-3 Bfp, valamint a negatív Bk nem érvényesül


Imago + Denarius
A kombó bivalyerős, hiszen mind a Bfp, mind a Bk termelésünk alaposan feltuningolható vele, így maradéktalanul kihasználhatjuk még a Denarius hátrányát is. Egyetlen apróságra figyeljünk: legyen olyan személyünk vagy hadseregünk az Asztalon, akit gyorsan a Temetőbe tudunk küldeni.
Befektetés: 3 Bfp + 1 lap Asztalról
Haszon: 16 Bfp és legalább 1-8 Babérkoszorú


Büblosz + Hermann
Instabilsága miatt versenyasztalon még nem nagyon láttam Bübloszos paklit, pedig érdemes lenne vele próbálkozni! Hermann általában amúgy is szerepel a paklikban, hiszen az egyik legjobb leszedés, és ha netán felgyűlne a Bfp-nk (erre akár rá is játszhatunk Heródessel, Boldog aranykorral, Aerariummal, stb.), akkor csak annyi a dolgunk, hogy jó sokért játsszuk ki.


Vadászles + Halrajzoló
Nem lehet játékba hozni olyan egységet, amelyiknek a Támadása 3-nál kisebb.
Nem lehet játékba hozni olyan egységet, amelyiknek a Támadása 1-nél nagyobb.
Ezt tudja ez a két lap, a végeredmény azt hsizem magától érthetődő.
Befektetés: 4 Bfp + 2 lap
Haszon: nem lehet kijátszani egységeket


Uxelodunum + Mákony sátor
Minden lap cselekvő állásba fordul, kivéve a sátrat, majd repül az egész Asztal a Temetőbe! Olcsóbb mint Lívia, és vele ellentétben teljes takarítást végez. Kiterült deckek ellen ideális kombó, de a sátrat még harci fázis után is bevethetjük, amikor az ellenfelek előszeretettel forgatják el az egységeiket.
Befektetés: 5 Bfp + 2 lap
Haszon: 1 Bk + teljes Asztal elszedés


Leszbosz szigete + Pompeii + Vesta tűz
A kombó eredményeképpen körönként leszedünk ingyen egy Személyt, egyet pedig 2 Bk-ért, ha akarunk. Drága Személyeknél használhatjuk a még költségkímélőbb visszavetetést is, de az biztos, hogy ellenfelünk nem nagyon fog tudni Személyekkel ártani nekünk.

A kombóval mindössze egy kis Bfp-t spórolhatunk, de mivel ez a két lap elég gyakran kerül egymás mellé, nem árt nem elfeledkezni róla.


És a végére egy ínyencség, ami inkább érdekes:

Spartacus + Kovácsműhely + Nemetocenna/Caesar levele + Tessera + Lucullus asztala

Bfp termelő kombó, ami ritkán fog összejönni, de akkor meglepetésben nem lesz hiány. Főleg tárgyas deckben lehet rá esély, ott úgyis szerepelhet alapból is a fenti lapok többsége.
A műhellyel szaporítjuk a Tesserákat, amikkel Bfp-t termelünk, majd ezek Lucullus asztalán a Lázadó jelzők segítségével újra bevethetővé válnak. A Nemetocenna vagy Caesar levele segít, hogy kedvenc gladiátorunk közreműködésével a mókát még kétszer eljátszhassuk Lucullussal, vagy akár jóval többször is, de ennek továbbgondolását most már rátok bízzuk :)


Százszámra akadnak még kombók a játékban persze, ha van kedvetek osszátok meg Róma előkelőségeivel a tiéteket is!
-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------

Kommentek száma - 6

2011.12.05. 19:36:27
Boldog aranykor - Aerarium - Hermann - Büblosz :)


A lapokat pedig immár linkeltük!

5. iPedro
2011.12.04. 16:44:15
Nekem egy egyszerű észrevételem lenne a cikkel kapcsolatban: Ha a lapok nevei egyben hivatkozások is lennének azok scannelt képeihez, akkor könnyebb lenne átlátni a cikket. Aki (olyan) lusta (mint én) az nem biztos hogy fogja venni a fáradságot hogy kikeresse a lapokat, amiket nem ismer...

4. xydan
2011.12.03. 10:45:56
Pont ezen a hülye fekete epén buktam én is egy versenyt Roland ellen, pedig a verseny előtt még szólt is, hogy az epe nem csak bk-t pusztít, hanem bfp-t is elvesz! Imádom, ha verseny alatt elmegy kávézni az eszem:)

Büblosz-Hermann tetszik nagyon, meg ha Boldog aranykorozol, akkor a végére még matekolni se kell, hogy mennyiért hozd le.

De még a Boldog aranykor és Aerarium is jól segítik a játékost.

2011.11.28. 22:07:21
Jók az öreg kombók a háznál :)

Az epénél én is elfelejtettem leírni, hogy még Bfp-t is leszed, ez tényleg elfelejtődik sokszor.

Ilyesfajta cikkek idő hiányában csúsznak sokszor, és sokkal kevesebben is olvassátok/kommentelitek, mint például a versenybeszámolókat (ami persze inkább csak érdekes). Viszont jövő héten újra elindul a LapWorldCup sorozat - a poszt már félig kész van -, remélem a nyári érdeklődéssel fogadjátok :)

2011.11.28. 12:06:40
ha már klasszikusok, a jó öreget se feledjük:
róma-caesar-aulus

epénél kiemelném még a martalékok és személyek számával egyenes arányosságban növekedő BFP pusztítást, amit hajlamosak vagyunk elfeledni, de meccsdöntő lehet!

jó lett a cikk, több ilyen játék-technikai iromány kellene!

2011.11.28. 12:00:28
A jó öreg hírvivő-irattár kombó,az elsö versenyemen szépen benéztem!! egy életre megtanultam!! :))