LapWorldCup V. - olcsóbbítások

2012.01.24.

Játszani is jó, tippelni is jó, nyerni is jó, vitatkozni is jó, ezeket együtt csinálni pedig még jobb! Új játéksorozatunk folytatódik, a részletekért lapozz beljebb!


A paklink építését mindig érdemes úgy elkezdeni, hogy egy nagyjából kész koncepció lapul a fejünkben, ezt mindenki tudja, aki már próbálta. Igen ám! De mi van akkor, ha egy ponton több hasonló funkciójú lap közül kell szortíroznunk?
Heródes Agrippa vagy Boldog aranykor legyen, ha Bfp-ről van szó? Morta ollója vagy A fáraó ítélete, ha lapot irtanánk? A Jövendőmondó a laphúzatás új bajnoka, vagy még mindig a Hírvivő?

Ebben a fordulóban a olcsóbbítások vonulnak fel az arénában, a közönséget 12 versenyző fogja szórakoztatni.

Tarba vs. Üllő

Két Tárgyakkal játszó földi tüneményt hozott össze a sorsolás szeszélye így kezdésként, úgyhogy nehéz a dolgunk. Az olcsóbbító erejüket tekintve egál a két lap, viszont a befektetett Bfp-t nézve már durván a Tarba felé billen a mérleg nyelve. Vagy mégsem? Önmagát olcsóbbító lapként az Üllő is tud ugye kettőért jönni, bár ezt három lapunk bánja, ami borzasztóan sok tud lenni, még a pörgős Tárgy pakliban is. Igen ám, de a Tarbához még egy kormányzóval is kell számolnunk, ami ha nem is nullázza le minden előnyét az Üllővel szemben, de a Személyekkel nem nagyon számoló Tárgyas deckben sok problémát tud okozni. Az alternatív képesség, és a kijátszáskor adott 2 Babér már csak a hab a tortán, hogy teljesen összezavarodjunk, úgy érezzük mindkét lap nagyon erős, jól használható kártya: rátok bízzuk a döntést. Ha nem lenne ilyen veszettül sok az az 5 Bfp…

IMP tipp: 2:2

Akadémia vs. Nílus áradása

Az Akadémiát rengeteg koncepciózus pakliban el tudtuk képzelni annak idején, valahogy mégsem tudta beverekedni magát a versenyasztalokra. De miért? Plebs, druida, Szenátus, daedalus… Megannyi helye lenne, ráadásul még Babéros is, és a másodlagos képessége is tökéletesen illeszkedik ezekhez a paklikhoz (végtelen Tölgyfa, Orator, Ardalio szinte ingyen!). A Nílus áradása ezzel szemben egy még kiforratlan lap, sajnos kevés egyiptomi jelentkezett eddig szolgálatra, így az ereje sem lemérhető. Mi azért érezzük benne a lehetőséget, ha lesz mellé akár csak 5-6 átlagosnál kicsit is jobb Nílus menti kártya, akkor bérelt helye lesz a versenyeken.

IMP tipp: 3:1

Capua vs. Hídépítők

A Gladiátor pakli sokak álma, élen az IMP Csapattal, de még a V&M-el sem jött össze sajnos annyi lap hozzá, amennyivel érdemes lenne nekiülni a dolognak a Spartacusos kombó vonalon kívül (amely deck egyébiránt megérne egy bővebb kifejtést). Így ebben a párharcban még a határozottan kellemes másodlagos képesség sem segít vizsgált tartományunkon, bárhogyan is forgatjuk őket. Az épület koncepció oszlopos tagjaként a Hídépítő leveri, mint Crassus Önomeust. 

IMP tipp: 3:1

Rabszolgapiac vs. Julius Caesar Rajna hídja

Az egyébként is kitűnően kombinálható, és legalább háromféle (rabszolga, sima épület, nagy Bk-s épület) versenyerős pakliban használható piacot aljas dolog összesorsolni az IMP egyik leggyengébb lapjával, de hát mindenki megmérettetik egyszer. Azért a piacról annyi negatívumot mindenképp meg kell említeni, hogy csak három ütemben olcsóbbít, így egy jól irányzott irtással az ellenfél még a belepakolt egy Bfp-től is megszabadíthat minket. Tippünk egyértelmű, a Híd pontja csupán azért született, mert ha lesz valaha lap, ami az elsők közt kap erősítést, akkor az ő lesz.

IMP tipp: 3:1

A kelták vándorlása vs. Samarobriva

Egyért vagy kettőért jobb egyet olcsóbbítani? Jelen esetben mi ösztönösen a kettőre szavazunk, a Samarobriva állandósága és cantrip képessége nagyon meggyőző. De aztán belegondolunk, hogy a vándorlással nem csak egyet, de akár kettőt vagy hármat is faraghatunk a hosszúhajúak árából, és megingunk. Ráadásul az egyetlen pakli, ahol használnánk (paralízises gall sor) igazából a hirtelen terülésre épít, ahová pont tökéletesen illeszkedik egy ilyen nehezen megfogható olcsóbbítás, és máris változik a véleményünk. Végül sunyin döntetlenre adjuk a dolgot.

IMP tipp: 2:2

A Birodalmi eszme vs. Ravenna

Ismét egy Esemény és Tartomány párharc, s már előre szólok: most sem tudtunk dönteni, bár rezgett a léc. Ravenna nagyon jó áron olcsóbbít, a kormányzóval se lehet gond ebben a pakliban (az aktivizálással együtt meg aztán főleg!), de valljuk be, elég kevés olyan drága Ősi Személy van a jelenlegi metában, akire pakli épül. Ha újra felállna a hajdani nagy Bk-s koncepció, akkor simán spoiler lenne ez a kártya, mostanság viszont a Tartományok előtérbe kerülésével a Birodalmi eszmét hasonlóan erősnek, és kicsit elfeledettnek érezzük.

IMP tipp: 2:2


Eddigi továbbjutók

keresések
Julius Caesar
Népgyűlés
Posides
Farkasbőr
Aquilifer
Tarpeii szikla
Stonehange
Birodalom kiterjesztése
Aulus
Vestiarium

sebző lapok
Hermann a suebusok törzsfőnöke
Belenus szentélye
Praetorianus osztag
Skorpió
Sártenger

tömegirtások
Róma
Lívia
Orgetorix
Ktésziphoni palota
Mákonysátor
Összeomlás Syriában

drágítások
Histrio
Cicero
Külső Hispánia
Kikiáltó
-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------

Kommentek száma - 6

6. Bandi
2012.02.03. 04:10:19
Jobb is...
5. Kisujj
2012.02.02. 21:32:04
Üllő
Akadémia
Hídépítők
Rabszolgapiac
Kelták vándorlása
Ravenna

Szotyok, hogy lassan csordogálnak a dolgok, pedig amennyi akciót nyomtatok ennél kedvezőbben6olcsóbban elkezdeni játékot nem lehet. A HKK drágább, túlbonyulított és összekuszált szabályrendszerű (a mostani FAQ-kból csak vagy 3-4-et errátátatott a közösség helyben)... és szeirntem csak annyi tartja az Imp előtt, hogy van egy kialakult szélesebb bázisa, ami fenntartja önmagát. Mi
4. Bandi
2012.02.02. 15:24:47
mi?
2012.02.01. 05:45:07
Nekem jobban fáj.
2. Bandi
2012.01.31. 19:26:07
ennyi véleménytelen embert... :DDD
1. Bandi
2012.01.16. 04:08:32
Üllőre szavazok, ha már berakjuk pakliba, akkor használni is tudjuk sokféleképpen.

Akadémia, egyértelműen. ÉS én szinte minden speciális versenyen használom, vagy használtatom, ha lehet, mert része az örökkombónak is :DD

Hídépítőkre szavazok most, csak hogy izgalmasabb legyen...

Rabszolga piac...a másik csak idegesít :D

A kelták vándorlása jópofa, még a másik nehéz koncepciójú pakliba használnám... nálam a kelta vándorolt be els