Messze földön

2012.01.19.

Egy kis segítség és kedvcsináló a januári versenyhez! Áttekintjük a Tartományokhoz kapcsolódó lapokat, elemezzük használhatóságukat, és egy-két tippet is adunk, hogy milyen koncepciókat tudunk elképzelni.

Daderax
Ha a Tartományainkat kormányzókkal szeretnénk megvédeni, akkor Utánpótlás pakliba beférhet egy harcolósabb pakli ellen.

Duumvir
Őt (őket) használva szinte biztosak lehetünk benne, hogy a Tartományainkat csatában nem fogják lekapdosni. Érdekes vonal lehet egy anti-kontroll deck építése velük kiegészítve.

Litaviccus
Minek áldoznánk be egy nyerő Tartományt, ha a Bk most kivételesen nem érték? Nos, előfordulhat, hogy szükség lehet megszabadulnunk valamelyiktől még ezen a formátumon is, elég, ha az Avaricumot említem.

Gaius Antonius Hybrida
A formátum egyik spoilere, én szóltam előre! Az öreg epikureusnak most igazán lesz munkálkodni valója, csak győzzük pörgetni.

Julius Caesar
Egyszerre három Tartományt ural, melyek közül egyet akár ki is kereshetett magának. Vitathatatlanul az egyik legerősebb lap lesz ezen a formátumon is, de tőle ezt el is várjuk.

Oppidium
Harcos paklik elleni lap, de én még Daderaxot is jobbnak érzem nála. Bátran kihagyható szerintem.

Ostromsánc
No, ez már egy jóval hasznosabb kis Építmény, csúnyán kiüríthetjük vele az ellenfél kezét, aztán már turkálhat is Hybrida a Temetőben. Bfp igényes persze, de erre könnyen készülhetünk.

Emlékmű
Nem egy Hírvivő, de azért még elég erőt érzek benne, hogy elgondolkodjunk a használatán. 5 Bfp-ért 3 lap azért nem rossz.

Curia Colonia
Duumvirek mellé optimális, de egyfajta kombósabb paklit építve könnyen eláraszthatjuk az asztalt Személyeinkkel, akikkel számtalan módon ügyeskedhetünk tovább. A Bk költség ráadásul most nem is oly nagy ár ezért.

Tölgyfaliget
Ebből a lapból szívesen látnék ezen a formátumon négynél többet is a paklimban. Olcsó, tökéletes védelmet nyújt, Bk-t (itt erőforrást) ad, bár kijátszási feltételét azért ne felejtsük el. Egyetlen vaskos hibája, hogy nem fogja a Városkapu.

Városkapu
Nem kérdés, valószínűleg alaplap lesz minden deckben, bár könnyű készülni is ellene, és még az ellenfelet is segíti. Kíváncsi vagyok, ki meri bevállalni, hogy nem használja.

Hazatérő veteránok
Egy elfeledett Hadsereg, ami most nagyot domboríthat. Harcolni se kutya, de akár már kijátszásának körében megold bármit (mondjuk a hetedik Tartományt). Annyira jónak találom, hogy érdemesnek gondolom mellé még Pistoriát is használni.

Nílus apadása
Egyel drágább a veteránoknál, és még Áldozata is van, de cserébe akad egy másodlagos képessége is, ami mondjuk talán picit gyengébb, mint az, hogy a veteránok tudnak harcolni is. Azért beférhet.

Tumultus
Városkapura lehet alternatíva, kérdés, hogy a drágasága mennyire rémít el a használatától. Én két dolog miatt próbálkoznék azért vele. Az egyik, hogy egy-két kör alatt akár nyerhetünk is, vagyis nem kell túlzottan sok Bfp-t beletenni; a másik pedig, hogy ez véd minket az Eseményektől is. Fogunk vele találkozni a paklikban.

A Birodalom kiterjesztése
A tökéletes erőforrás lap ezen a formátumon, nincs mese, ebből a lapból négy kell minden pakliba.

Brogus
Luxus lenne neki áldozgatni, ezért, bár igaz, hogy teli leszünk Tartományokkal, nem javaslom a használatát.

Marcus Vipsanius Agrippa
Kormányzónak is megteszi, és kikeres még mellé egy Tartományt is, mellesleg pedig tápolja a seregeinket. Jó kis lap ide, bátran tegyük be.

Nero
A metagame-től függően vagy nagyon megéri a használata, vagy csak simán kapunk egy közepesen erős kormányzót. Szokásos Nero szindróma.

Celtillus
Képessége kicsit feljebb srófolódik ezen a formátumon, ügyesen használva egyetlen Bfp-ért cserébe kapunk egy erős kormányzót. Miatta lehet érdemes a Vercingetorix soron is elgondolkodni akár.

Vercassivellaunus
Eseményként is bedobható lapleszedés, ami a következő körben már bikaerős kormányzóként is helyt tud állni, mellesleg pedig Vercingetorix soros. Koncepcióban vagy anélkül: érdemes használni.

Gobanito
Most speciel ő a gallok leggyengébbike, de azért a két rokona miatt tehetünk belőle is a pakliba. Kormányzóként azért jól jöhet.
-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------