Kosár

>>>
 
 

Belépés

 

Főoldali hírek

H K Sze Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Szeptember embere - Szántó Roland

2011.09.25.

Ebben az új rovatban az aktuális hónap legmeghatározóbb IMP körüli szereplőjével készült interjút olvashattok majd rendszeresen. Az első válaszolónk egy régi-új játékos, aki nem mindennapi teljesítménnyel rukkolt elő az első versenyhónapban!


Gratulálunk a szeptemberi teljesítményedhez! Két verseny zajlott az új időszámítás kezdete óta, és mindkettőn sikerült is diadalmaskodnod! Kezdjük a bemutatkozással, néhány új játékos talán még nem ismer!

Sziasztok, Szántó Roland vagyok, 24 éves, idén végeztem az ELTE Állam és Jogtudományi karán, rendőrként dolgozom. Egészen kissrác korom óta jászom kártyajátékokkal, lassan 15 éve ez a hobbim. Többek között toltam HKK-t, IMP-et, MAGUS-t, WoW tcg-t versenyszerűen, de csábított a Magic is.

S akkor vágjunk egyből a közepébe! Ki fog vajon először legyőzni? Lesz egyáltalán ilyen? :)

Tényleg nem kímélsz, természetesen lesz, hisz nem lehet mindig nyerni. De ez elég összetett kérdés, megpróbálok úgy válaszolni, hogy ne tűnjek nagyképűnek, amikor elkezdtem játszani Imperátort fél év után kaptam ki versenyen először, addig minden versenyt, amin elindultam megnyertem. Az a bizonyos vereség pont a legnívósabb megmérettetésen, a Comitia elődöntőjén ért el. Azóta ugye ez a két verseny volt, s mindkétszer Anikóval döntőztem, eddig megmenekültem a vereségtől. Őt egyébként nagyon jó játékosnak tartom. Ha már egyszer ki kell kapni azt hiszem neki kijár ez a hóhér szerep.

Milyen paklikat vezettél sikerre a szeptemberi versenyeken? Mesélnél róluk röviden, hogy miért éppen ezeket a koncepciókat választottad?

Az első verseny babérkoszorú formátum volt, ott a jó öreg makedón fejedelmes good stuff kontrollal indultam. A választásom pedig azért esett a makedónnal felálló taposó kontrollra, mert saját fejlesztés, irtó erős, élvezetes vele a játék és a kedvenc paklim. Illetve megfelelő irányítás esetén csak nagyon komoly rákészülés mellett lehet megverni. Másrészt mindig is kicsit renitens voltam, szerettem a kihívásokat, általában nem szoktam úgy nyerni, hogy 30 vagy több bk-t termelek, jobban tetszik az alternatív taposós verzió.
A második versenyen (HN) egy régóta csábító koncepcióra esett a választásom, mely a külső hispánia-histrio-retriarius fogat volt. Ez a hármas már régóta üvöltött egy deckért, és csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy ezzel indulok. Eredetileg az egyik legmagasabb nyerési eséllyel rendelkező vesta szűz-tűz-pun kereskedős kombóval akartam indulni, de újítani akartam, valami más paklival játszani, így végül váltottam, amit utólag sem bántam meg.

Úgy működtek, ahogyan azt a pakli összeállításakor eltervezted?

A makedón pakli majd fél éves tesztelés eredménye, minden verseny, amin elindultam vele egy tesztelés volt, így folyamatosan fejlődött, mostanra már csak a meta-n múlnak a nüansznyi változtatások. Ez a pakli hibátlanul működött.
A tartományos lefolytó deckkel már más a helyzet, itt sok hibát megelőzött volna, ha tudok néhány meccset játszani vele még a verseny előtt. Ez is egy olyan pakli, ami nagyon érzékeny az arányokra. Ettől függetlenül jól muzsikált, előfordult, hogy feladták egy szint után a játékot, ami egy ilyen paklinál azt hiszem a legnagyobb dicséret. Maga a nyerés: epe-martalékok, csak véletlenül került bele, a kiindulás az volt, hogy lapot se tudjunk kijátszani, ezért a lesbos sziget és 1 db bal kézről jött gyermek biztosította volna a győzelmet, végül az epe került a pakliba a balkézről jött gyermek pedig a sideba. A versenyen volt olyan pillanat amikor 35 lap volt a kezemben, szóval mondhatni elértem azt ami a pakli összerakásnál a célom volt.

Az Imperátor szünideje alatt nyilván mindenki berozsdásodott egy kicsit. Nehéz meccseid voltak? 

Talán az első verseny kicsit nehezen indult, meg kellett szokni a pörgést, de ez is olyan mint a biciklizés, hamar visszatér a rutin. Bár még a mostani versenyen is sikerült hibát hibára halmozni. Pl. volt egy kör, amikor kilőtték a tartományomról a kormányzómat, a körömben pedig egyszerűen elfelejtettem rácsatolni az asztalon tétován figyelő hisrtiomat ezért leesett, vagy a döntőben kétszer is magam ellen játszottam mikor lehoztam aktívan egy congerot (áldozat: 2) és mikor kapott egy clodius bandáját dobtam 2 lapot a kezemből, meg mikor az ellenféltől le kellett szednem akkor is dobtam 2 lapot az áldozatra. Mindezt kétszer is. Valamiért úgy emlékeztem, hogy tulajdonos váltásnál is kisül az áldozat, de szerencsére ennél a paklinál gyakorta volt 15-20 lap is a kézben.

Már az újrakezdés legelején jelezted, hogy segítenél a játék népszerűsítésében, s azóta is igen aktív vagy, amit ezúton is köszönünk! Mit szóltál hozzá, amikor megtudtad a hírt, hogy újra elindulhat az IMP?

Valami olyasmi érzés fogott el, mint amikor a kisgyerek meglátja az ajándékokat a karácsonyfa alatt. Nagyon örültem a hírnek. Remélem, nem kell megint többévnyi kényszerpihenőt tartani a játéknak.

Versenyt szervezel, fórumozol, toborzol, ötletelsz, de annak idején te hogyan kerültél kapcsolatba az Imperátorral?

Egy régi barátomnak köszönhetem, Huk Peti (fórumon Ipedro) egy kocsmában baráti sörözés és beszélgetés közben mesélt nekem a játékról, meg, hogy másnap lesz pont az új kiegészítő bemutató versenye, és ha ő már nem tud ott lenni menjek le én, mert jó móka. Beszélgettünk kicsit a játékról, mutatott néhány lapot, s annyira érdekelt, hogy megkértem tanítson meg játszani. Ez elég rögtönzött volt, mivel ehhez volt néhány üveg sörünk, és egyetlen egy pakli. Mikor az alapokkal végeztünk a kezembe nyomta a szabálykönyvet, hogy azért verseny előtt olvassam át. Másnap lementem a versenyre…

Összességében mi a véleményed az IMP-ről? Mi tetszik benne a legjobban és mi az, amin inkább változtatnál, ha lehetne?

Nagyon hangulatos játék, rengeteg lehetőséggel, sok még ki nem tesztelt koncepcióval, remek szabályrendszerrel. Ami tetszik az a 3 lapos kezdés, és hogy minden körben húzunk lapot. A kevés kezdő laphoz képest vannak első körben nyerő kombók, de nem verhetetlenek. Az is pozitív, hogy nincs még semmilyen FAQ lapra, se tiltott kártya. Továbbá, hogy itt nem az általános ,,lehozok egy lényt, aztán ütök” típusú játék megy, tetszik a többféle nyerési lehetőség is.
Ami nem tetszik, hogy sok olyan lap van amit miután lehoztunk nem csinál semmit csak állnak az asztalon, maximum csatázhatok velük, de sokszor azt is hanyagolja az ember.
Hiányoznak a permanens események a játékból, amik kijátszás után az asztalon maradnak és csinálnak valamit. /vagy kijátszáskor is/ Vagy olyan lapok, amik a játék elejétől kezdve az asztalon vannak és segítenek bizonyos koncepciókat. Mert vannak paklik, amik működéséhez elengedhetetlen bizonyos háttér, ezt pedig néha csak egy lap oldja meg, s ha azt leszedik jó eséllyel meghalt a játék. pl. tartomány, ha lenne olyan ,,mentor” lap vagy ilyesmi, ami kezdésnél pl. azt csinálja: ,,ha kijátszol egy tartományt a kezedből áldozd fel 1 bk-dat, ekkor a tartomány lap kap egy jelzőt (laphoz kapcsolt jelző) aminek a képessége: amíg ez a jelző rajta van a tartományodon addig nem kell hozzá kormányzót csatolni.” sokat dobna rajta.

S végül: melyik a kedvenc koncepciód, versenyformátumod, lapod?

A Kontroll, és a rá épülő makedón good stuff. A legtöbb kártyajátékban a pasziánsz paklik mellett a kontroll a nagy szerelmem, ha tehetem, csak ezzel játszom. Nincs is annál jobb érzés mikor te irányítod a meccset, pengeélen táncolsz végig a meccsen, s az ellenfél teljes mértékben kiszolgáltatott szerepben kell, hogy küzdjön. És aki azt mondja, hogy ezt nem élvezi, az hazudik, kicsit olyan ez, mint egy jól végigjátszott és megnyert sakk meccs.
A pasziánsz pakliknál, mikor már negyed órája csinálod ugyanazt a 4-5 lépést és még mindig nem nyertél, de az ellenfél csak azt várja, hogy megmutasd mivel fogsz győzni, mert semmit nem tud beleszólni a játéka, az elég unalmas és idegölő, ezt hívjuk pasziánsz paklinak. Aki játszott az őskorban Hkk-t annak még ismerősen csenghet a teológia, vagy az Enciklopedia fantasia-kovácscéh pakli, akinek igen, az pontosan tudja miről beszélek. Itt az IMP-ben talán, az első vagy második körben nyerő Róma-Caesar-Aulus paklihoz tudnám hasonlítani.
A homo novus, mert ehhez a formátumhoz van meg minden lapom, meg elég sokat nyertem ilyen versenyt, nem kellenek hozzá a nagy spoilerek, sok a jó koncepció. Emellett a LU és draft is a kedvenceim közé tartozik, mert itt jön ki leginkább a játéktudás, sokszor nem elég, ha jó vagy, tudni kell nagyon a szabályokat is.
Lapot nehezen tudnék egyet mondani, általánosságban elmondható, hogy a kreatív lapokat szeretem, amikre jól lehet paklit építeni. Inkább ritkaság szerint válaszok, a kedvenc gemmám Posides, nagyon univerzális lap. Praemiumok közül egyértelműen a gusztustalanul erős Róma. Ritkákból a makedón fejedelem a nagy kedvenc, bivaly jó a képessége, és ami igazán erőssé teszi, hogy nem egyedi személy. A c/uc-kből pedig a vicus a favorit.

Köszönjük az interjút!

Köszönöm a lehetőséget, Ave!




-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------

Kommentek száma - 4

2011.10.04. 22:16:11
úgy legyen :)
3. xydan
2011.10.04. 21:52:24
Gratulálok Roland, szép eredmény!

Remélem én is, hogy a hóhérod leszek, bár attól tartok inkább Ádám Norbi vagy Kisujj lesz az, aki lekaszál majd mindenkit, ha jönnek és rendes paklival:) jönn
2011.09.30. 18:07:01
Rengeteg érdekes és megfontolandó ötlet töredéket dobott fel Roland, a játék egészére befolyással lévő lapok például engem is régóta mozgatnak, úgyhogy ennek örömére spoilerezek is egy kicsit, valami ilyesmi csavarra számíthattok majd a hivataloson.

A passziánsz paklikat személy szerint gyűlölöm (ott voltam a Teológiás időkben), de egy jól összerakott kontroll is van olyan dühítő, ezért is ilyen kevés a counter az IMP-ben. Az Aulus-Caesar kombót előszedtem nemrég, de valahogy már nem tűnt olyan ütősnek, a tárgy és a tartomány deck is viszonylag könnyen megütötte.

A Vicusról pedig: csatlakozom Roland és Kisujj korábbi véleményéhez, perpillanat nem tudok elképzelni paklit nélküle.

u.i.: Azért a
1. iPedro
2011.09.28. 13:11:10
Szörnyet teremtettem, és rászabadítottam Rómára! Valaki most már tényleg állíts