Szűk esztendők, avagy eltévedni Hispán földön

2011.12.14.

Nemrég kaptunk egy érdekes pakli elemzést Szántó Roland játékosunktól, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni ezt a jól összeszedett irományt. Olvassátok, s ha kedvet kapnátok a cikk olvasása közben, fogjatok pennát és vessétek papírra ti is gondolataitokat!Sziasztok, az alábbi cikkben górcső alá kerül egy régi-új koncepció, plebsek és tartományok együtt, avagy drágítás felsőfokon, homo novus módra. Az elképzelés nem új keletű dolog, már régi versenyeken is bontogatta szárnyait, elég sokféle képen összerakható, de a most bemutatott verzió egy friss megoldás.
Először is a kérdés miért pont ilyen deck, hisz annyi már jól bevált koncepció létezik gyak/nemgyakon, igazából meguntam az eddigi paklimat (vesta tűz-szűz) újítani akartam, másrészt egy olyan paklit, ami megfogja a gyorsan nyerni tudó szűz-tűz típusú deckeket.
Mivel 4 bfp-ből képes 20 bk-t csinálni, a legyorsulása szinte lehetetlen célnak tűnt, ekkor jött az ötlet:
BE KELL LASSÍTANI!
Ezáltal a drágítás,mint alap adta magát:
 • 4 külső hispánia

Ha már tartományok kellhet rá kormányzó, szóval szemezgettem az értelmesebb olcsó lehetőség szerint FIX költségű lapokból, ezekről majd később. Ha már tartományok, akkor fent kell őket valahogy tartani, erre két sztár lap:
 • 3 városkapu
 • 2 Lesbos szigete

A kapu olcsó, univerzális, fogja egyszerre minden tartományunkat, a sziget is az olcsóbb megoldások közé tartozik, először általában csak magár fogja meg, de mire visszakapjuk a kört már két kis kormányzót is termel nekünk, viszonylag kis áldozattal. Még egy drágításról szó kell említeni, ez pedig az iszonyat táp:
 • 4 Histrio
Nagyon kemény, már ha egy darab van asztalon minden pakli mana görbéje felborul (kivéve minekt, hisz mi tudatosan építettük így a decket), kellően belassul a játék a mi tempónkra, mivel a mi stílusunk kiépülősebb, lassabb. Itt nem szándékos időhúzásról van szó, egyszerűen mindenkinek jobban meg kell gondolnia mire költi azt a kis bfp-t amit kap, mert ez a formátum nem dőzsöl a mana termelésekben.
Ha kettő vagy több kerül az asztalra ellenfelünk valószínű lapot sem fog többet az asztalra tenni, szépen rááll a körönkénti 2 bfp; 1 bk felállásra, innentől kezdve csak annyi a dolgunk, hogy megvárjuk, míg behúzzuk a nyerést, és letapossuk az ellent, legkésőbb mikor nyerne. Ami már csak extra, hogy FIX is a drága.
Ha már plebs, és képessége a plebseket nem drágítja, ki is kell használnunk ez hatalmas előny, mert míg ellenfelünk szenved, hogy valahogy kijátsszon egy-egy lapot, mi körönként kirakjuk, amit csak kell gond nélkül. Tehát a leszedéseket tudatosan úgy állítottam össze, hogy lehetőleg plebs, vagy FIX, vagy tartomány lapok legyenek, ezáltal minél kisebb gondot okozva nekünk.
Nem elég bedrágítani a kijátszást, a meglévő, ill. spórolásból felgyülemlő bfp-t is el kell pusztítani:
 • 2 ingaevon felderítők
 • 3 Ardalio
 • 2 senio
 • 4 Retriarius
Az ingaevon kellemes, olcsón bármennyit bfp-t leszed, meg a harcértékei sem rosszak. Az Ardalio olcsó, igen zavaró tud lenni, és plebs is, ami nekünk külön öröm.
Két senio, tökéletes, általában 1 bfp-t, 1 bk-t elvesz plusz ad 1 paralízist, még inkább belassítva az ellenfelet, mikor drágán jönnek a lapjai. Őt sem drágítja histrio mivel plebs. A bfp pusztítás legnagyobb királya a Retriarius, a játék elején behúzva undorító, de bármikor kellemes. Jó értékei vannak, harcban is megállja a helyét.
A legjobb benne mégis a FIX költsége, így hispánia és/vagy histrio mellet is kettőért jön! Bfp-t pusztítani és lapokat bedrágítani már tudunk, de amit nagy nehezen lehoz az ellenfél, azt le is kell valahogyan oldani:
 • 2 quadriga
 • 2 árverés
 • 2 szeleukeia
 • 3 szürakuszai katapultosok
 • 2 clodius bandája
 • 2 congero 
A két quadriga, bár inkonzisztens a paklinkkal, mégis kell bele mivel a személyeket ő szedni a leghatékonyabban. Skorpió a z áldozat kockázata - kulcslapjainkat nem szeretnénk eldobni- valamint a nagyobb személyeket nem azonnal szedni le, ezért választottam a quadrigát. Az árverés is csak azért van benne, mert még ha drágábban is - általában négy vagy öt bfp- játsszuk ki, bfp-t pusztít, de igazi ereje a meglepetésben van. Senki sem gondolná, hogy +3-4 bfp kijátszások mellett eseményekkel operálunk.
A szeleukeia igazi sztár, a nullás lapokat ingyen szedi, bármennyiszer használható egy körben, és érdemes megfigyelni mennyi asztalon maradó olcsó lapunk van melyek ezzel a tartománnyal igazi pusztítást fognak véghezvinni!
Őstáp mellé a lesbos sziget, ardalio, hírvivő, de akár bedobható rá minden városkaputól egészen önmagáig. Kulcsalap Fekete epe pakli variánsok ellen is (martalékok), mivel ezeket a jelzőket ingyen szedi le. Következő lapunk a leszedések sorában a szürakuszai katapultosok, minden épület rémálma, aki aktívan jön, rögtön tud nekünk dolgozni, és FIX is, csak az összhang kedvéért.
Tárgyak ellen kevés a két árverés, a szintén spoiler plebs, FIX Congero segít nekünk ebben. Aktívan is tud jönni, olcsón ellopja a tárgyakat, amik HOZZÁNK kerülnek, igencsak alázó tud lenni. Szeleukeia mellé kánaán.
A legutolsó leszedés pedig a formátum nagy spoilere, clodius bandája, mindenfelé tápot ellop nekünk, listát nem írok, nagyon hosszú lenne, ja és plebs, hogy csak a hispánia drágítsa.
Talán befér belőle több is. Valahogyan nyerni is kellene, nekem egy másik koncepció nyerési kondíciója működött eddig a legstabilabban, de a bátrak próbálkozhatnak kithonnal vagy londínium/büblosz tengellyel akár:
 • 4 fekete epe
 • 3 martalékok
 • 3 vicus
Az epéről annyit, hogy ne feledjük bfp-t is pusztít, nagyon olcsó és stabil nyerés. Négy, nyolc manából akár 20-30+ bk is letaposható. A martalékoknál csupán arra ügyeljünk, hogy jókor játsszuk ki, mikor nyerni is tudunk, balgaság odavetni őket -meg majdnem a teljes kezünket- egy Hermannak vagy egyéb olcsó tömegirtásnak.
A három vicus nem is igazán a nyerés miatt van a pakliban, csak olyan jó a lap pszichológiája, garantáltan egy olyan lap, amit nem hagy fent sokáig az ellen, annyira zavaró tud lenni, meg plebs is, szóval mindenképp jól jövünk ki belőle.
A legvégére hagytam a szokásos párost erőforrás kategóriában:
 • 4 irattár
 • 4 hírvivő
Igazából, ha épp nem drágítunk mindig jó, vagy vegetálásképpen csak hizlaljuk az irattárat önmagában, már a bfp termelés miatt is megéri, hisz ez a formátum, mint mondtam, a legmanaérzékenyebb, és igényesebb a játékban.
Mindent összevetve nagyon kreatív a játék a paklival, mazochista hajlamúak előnyben, ettől függetlenül kezdőknek nem ajánlom, sok mindenre kell figyelni, és az adott helyzetben megfelelő döntés meghozatalához széles meta ismeret szükséges.
Remélem volt, aki hasznosnak találta a cikket.

További jó játékot kíván,

Szántó Roland

-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------

Kommentek száma - 6

6. xydan
2011.12.20. 18:42:29
Én sose akartam a fejed! Én csak azt szeretném, ha néha el tudnálak verni!
De ami késik, nem múli
2011.12.16. 22:13:21
A cikk megírásához az IMP Csapattól jött a felkérés, amennyiben a jövőben is lesz ilyen, szívesen írok elemzést vagy egyéb cikket.

Anikó tudod, hogy számomra külön öröm mikor épp nem akar
4. xydan
2011.12.15. 22:58:05
Jó kis cikk lett, még nekem is érthető, főleg, hogy a lényeges lapok be lettek téve és nem kell kikeresgélnem!

Más paklikról is lehetne így írni.

Másik poén, hogy a leírásból sok minden kiderül az író személyiségéről is... Te imádod szívatni az ellenfelet! :)
Persze ezért szeretünk veled játszani, hátha visszafelé sül
2011.12.14. 13:35:43
A Haetera az kezdeti verzióban benne volt, de túl mana igényes, és minden drágítja, retriarius kellően jól szedi a bfp-t, ebben segít az Ardailo neki kicsit amit csak a hispáni tud drágítani, és szeleukeia mellé is tökéketes.

A palotás verzió már jó ideje tesztelés alatt áll, mondhatni félkész, egyetlen szépséghibája bbr-on túl sok lap agyonveri.

Örül
2011.12.14. 13:21:51
Kiváló cikk, és a pakli is meglehetősen brutális tud lenni.

A daedalus deckem a versenyen meglehetősen jól állta egyébként a rohamait, köszönhetően Pollionak és a Quadrigáknak, de szerintem side nélkül csak egy erős kontrollnak lehet esélye ellene. (Homo novuson még kevésbé megfogható).

Ha ilyen pakli ellen készülnék, akkor Asztalon maradó leszedésekkel és Bfp pusztítással próbálkoznék.

Amin csodálkoztam, amikor olvastam, hogy a
1. iPedro
2011.12.14. 12:35:08
Nagyon tetszik a pakli, jól ki van optimalizálva. Próbálkoztam már ezzel az összeállítással én is, de elolvasva a cikket azt hiszem ez a leghatékonyabb változat. A vele elért eredmény is mutatja hogy mennyire erős, viszont egyértelműen a legnehezebben játszható pakli, de ezt ellensúlyozza hogy ez ellen is nagyon nehéz játszani, bármilyen paklival.

A hagyományos változat még viccesebb lehet, az utolsó palotával meg egyenesen undorító. Kíváncsi vagyok ki lesz aki először összerakja nyerőre, a lehet