Verseny előtt - Állítsuk meg Cathbadust!

2011.08.28.

Versenyre készülődve az ember először is azon gondolkodik el, hogy vajon miféle paklival is induljon. Ha hirtelen semmilyen a szívünkhöz nőtt koncepció nem akad, akkor jöhet a metagame.

Mivel indulnak a többiek, mivel indulnak sokan? Mi ellen készüljünk fel? Mely lapok lesznek szinte kötelezőek az Utánpótlás deckben?
Néhány lehetséges verziót zongorázunk végig a következőkben, és bónuszként még egy móka pakli ötlettel is előállunk.

Aulus-Caesar-Róma kombó deck

A pakli zanzásítva: 

Aulus kikeresi a kombó két másik tagját/Caesar keresi ki maga mellé Aulust vagy Rómát, aztán körönként 5-6 Babért (Szphinxel 10-12-t) termelve bekasszírozzuk a győzelmet. A kombón kívül már csak némi leszedésre és erőforrásra lesz szükségünk, no meg Fortunára.

Hogyan kapjuk el a paklit: 

A kombó bármelyik tagját megfogva keserű pillanatokat okozhatunk ellenfelünknek, hát még ha több elemét is! Felejtsük el tehát saját Rómáinkat, és használjunk Nerot! Nagy valószínüséggel az egoista dalnok-császár a pusztító alapfeladata mellett még jó pár Bk-val is meg fog ajándékozni minket.
Aulus és Caesar bármit kikeres? Nos, erre is van egy garantáltan meghökkentő válaszunk, ha még emlékeztek a Feltört pecsétre. De lehetünk sokkal direktebbek is, ekkor ajánlom figyelmetekbe a Rágalmat vagy Catot, esetleg a Síratófalat. De ha még ennyi sem lenne elég, akkor a Suttogás és sikollyal is kínos mosolyt fakaszthatunk.

Druida pakli

A pakli zanzásítva:

Lejön néhány Tölgyfa, majd kellő ütemben érkezik utána a Stonehange és a Fagyöngy. Romantikus lelkek használhatnak melléjük Kovácsműhelyt is. A Druida jóslások pörgetik a paklit, a Szent tűz bárkit kilő, Szphinxel pedig már a harmadik körös nyerés sem ritka.

Hogyan kapjuk el a paklit: 

Tárgyak és Építmények ellen kell készüljünk, úgyhogy bátran indítsuk a paklink négy Ktésziphoni palotával, Szürakuszai katapultossal, Faltörő kossal. Az Árverés már régi sztár, manapság sem fogunk csalódni benne. Netán Congeroval ellopni egy jelzőkkel telepakolt Fagyöngyöt is igen-igen kellemes.
Persze elindulhatunk más úton is. A druida deck hamar akar nyerni, tehát tombol benne a Bk eső, így adódik is rá válaszunk néhány Rabbula személyében, aki jó eséllyel részt vesz majd Durocassinus feldúlásában is, hacsak meg nem érkezik időközben Lívia…
Az Oratorunknak pedig a Tölgyfák fognak örülni.

A Makedón fejedelem vezérletével

A pakli zanzásítva:
A galád makedón jön, lát, pusztít, és három-négy kör alatt babértalanít. Kereséssel, erőforrás blokkolással (lapdobatás, Bfp pusztítás, paralízis) szokás még a paklit feldúsítani.

Hogyan kapjuk el a paklit: 

Kis túlzással a fejedelem nélkül csak jegyzetpapír ez a fajta pakli, úgyhogy vegyük ki őt a játékból - mindenáron. Suttogás és sikoly, Vadászles, Calpurnia, Rágalom, Clodius bandája, Curio, vessünk be mindent, ami a kezünk ügyébe akad. Legutolsó mentsvárként pedig szórjunk ki mindig és mindent a kezünkből, ezzel akadályozva a fejedelem munkálkodását.
A blokkolással már nehezebb dolgunk lesz, de erre is tudunk ajánlani néhány megoldást. A paralízisek ellen Barlangjáratot, Bfp pusztítás ellen Hispalisi szerződést.

Hadseregek

A pakli zanzásítva:

A klasszikus deck leteszi a Patert az Asztalra, majd utána zúdít néhány amúgy sem rossz hadsereget, Ezüstsasokkal megspékelve, így szedve össze hirtelen 20+ Babért. Az újhullámosok már kombinálhatják a dolgot Gladius-Martalék-Csaterek kombóval, vagy Berber lovassággal is.

Hogyan kapjuk el a paklit: 

Először is ne adjunk esélyt nekik támadni, ezzel néhány méregfogat máris kihúztunk. Egységeink lehetőleg maradjanak cselekvőbe fordítva, vagy sideoljuk ki őket, ha nem létfontosságúak.
A Paterre mindig legyen megoldás a kezünkben/Asztalon. Akár Clodius bandája, akár egy Morta olló, Sártenger, teljesen mindegy milyen irtás vagy lövés - de tartalékoljunk, sőt inkább kettőt, mint egyet (leleményes ellenfeleinkre is gondolva).
A Hadsereg és Tárgy irtásokat véleményem szerint nyugodtan felejtsük el, ezt a paklit röptében kell elkapni, ha már kiépült, akkor nem sokra megyünk az Oratorokkal, Skorpiókkal.

Nők

A pakli zanzásítva:

Vélhetően csak a Vesta szűz-Vesta tűz-Pun kereskedő kombóval operáló verzió okozhat gondot számunkra versenyen, így erre készüljünk. A pakli döbbenetes mennyiségű erőforrást képes mozgósítani (laphúzás, Bfp termelés és pusztítás, Asztal kontrolállás, counterek, keresés), majd beindítva a Vesta tűz-Pun kereskedő babér termelését hamar eldönti a meccset.

Hogyan kapjuk el a paklit: 

Az IMP leányzók bár szépek, de javarészt gyengék. Nem szeretik sem Belenus szentélyét, sem a Tökéletes döfést, sem a Skorpiót, sem a Quadrigát. Lövöldözzünk hát ész nélkül, hullani fognak, mint a legyek. Egyetlen mentsváruk maradhat még ezután, ez pedig a Leszbosz szigetére épülő menekülő útvonal, de hát mire valók a lapirtások?
Könnyen forgatható koncepció, de megfogni sem nehéz, csak figyeljünk minden apró rezzenésükre. Egy nővel még elbánunk, kettővel is, hárommal is, néggyel is talán… de ezek a némberek pillanatok alatt úgy lesznek tucatnyian az Asztalon, mint a huzat.


Végül egy elborult paklit ajánlanánk teljesen ötlettelen, ám versenyezni kívánó játékosok figyelmébe. A deck, bár többször is kipróbált mókapakli: hangsúlyozottan nem versenyerős; előnye mindössze annyi, hogy nagyon kellemes pillanatokat okoz a vele való játék.

3 Lucullus
3 Nero
4 Adóslevél
2 Feltört pecsét
3 Heródes Agrippa
2 Orator
3 Szürakuszai katapultosok
4 Clodius bandája
4 Vicus
2 Belenus szentélye
2 Suttogás és sikoly
4 A szerencse megkísértése
4 Márványváros
1 Placentia
1 Congero
4 Concordia temploma
3 Lugnasadh Lugh ligete
3 Túl gyorsan, túl magasra
-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------