Kosár

>>>
 
 

Belépés

 

Főoldali hírek

H K Sze Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bő esztendők, avagy eltévedni Idumea völgyében...

2012.01.31.

Verseny kezdete előtt szokás szerint fél órával raktunk össze paklikat Hetero élettársammal, erre az igen érdekes formátumra.
Alap ötlet nekem megvolt, biztos voltam benne, hogy Patrícia biztatására, sikerül végre egy Idumeára épülő paklit verseny győztessé tenni.

 ...Avagy ki az élet istene...
....vagyis: BANDI A HEGYRŐL.


Egyszer már megpróbáltam, jó volt, nem nyertem senki ellen, de éreztem a powert.
Ezt a paklit bárki összetudja rakni, csak három Élet Istene kell hozzá, amihez sok-sok versenyt kell megnyerni, - mint például nekem :D -
Szóval végre egy formátum, ahol kiteljesedett Idumea-Kelta-Isten kombó. A nyerésre nem fektettem hangsúlyt, végül beleraktam 7 tartományt.
Az elképzelés ugyebár az volt, hogy sok esemény lap Idumea mellé, ezzel teljesen blokkolva bármilyen paklit. közben a parasztok dolgoznak, elérik a 60-at, dobatom a paklit, Thrákya, én meg lepakolok, ha az ellenfelem nem dobja be elsőként.
Úgy vélem, a paklim verhetetlennek bizonyult, és Anikó nyerése is csak erősíti ezt a szabályt :D
Abban biztos voltam, hogy sok x-et fogok játszani, ami igaz is lett, és senkivel nem játszottam le a harmadik kört már, mert a másodikban mindig lejárt az idő.
Máskor, egyből be kell dobni. :)

Verseny végére, már biztos, hogy átalakítanám egy következő ilyen versenyre ezt, hiszen sok-sok lap bizonyult általában teljesen feleslegessé.
Szóval most megpróbálok, egy finomítottabb verziót, amiből kihagyom a hasztalan, általam berakott lapokat. Tehát:

A pakli, láthatóan az igen pro-kontrollra épít. Alapjai:

3 Idumea
3 Élet Istenének k.
4 Kelta földműves

Többször volt olyan játékom, ahol nem kellett mindkét kombó a nyeréshez. Néha elég volt csak Idumeát lent tartani, máskor nem jött, és elég volt az Élet istenes jelzők. De ha ez együtt lekerül az asztalra, szinte biztos, hogy nem veszíthet a paklink.

Ezt elősegíteni:

2 Birodalom kiterjesztése
2 Posides
2 J.C.
Illetve, amit még hiányoltam és elfelejtettem, de tudom, hogy jól jött anno, és ide is kellett volna:
2 Megfelelő válasz

Birodalom kiterjesztése egészen pompás móka, ha az ellenfél körében hozzuk le. J.C amúgy is keres, és hát erre a formátumra teljesen jó lehet a tartománymegtartása miatt, bár úgy rémlik, ezt egyszer sem volt szükséges/lehetséges kihasználnom.

Megvédeni Idumeát!


A játék egyik legnagyobb spoilerét, legalábbis szerintem, a Tumultus jelentette. Ami megvédi az eseménylapoktól, és nem kell se kormányzó, se városkapu a lent tartására. És ha feleslegesen tartjuk a kezünkben, 0-ért lehet dobni, csodálatos :)

3 Tumultus
2 elnapolás
3 Thrakya Aranya

Idumeát úgy ildomos használni, hogy miután lehozzuk, várunk a megfelelő alkalomra, hogy lehozzuk mellé a keltákat és élet istenét, ha szükséges. Addig türelemjáték, és sok esemény lapra lesz szükségünk. Erre viszont Bfp-re lesz szükség, nem kevésre.

4 Boldog aranykor
3 Származás jogán

Azt hittem hogy kevés lesz, de mivel az extra szabály, hogy egy bk-ért visszakeverhettünk a körükben egyszer egy lapot a temetőből a pakliba, ezt nagyon megerősítette és végül elégnek bizonyult.

Nincs más dolog, ha úgy alakul, hogy Idumeát letudjuk hozni, len tartani pár körig tumultussal, vagy Caesar-ral, legtöbb esetben, amire számítottam és reménykedtem: az ellenfél városkapujával!
Lehoztuk, és passzolunk.
Ellenfél, lapot húz, első lap nem jön létre. kijátszik valamit a temetőbe, mi meg kedvünkre válogatunk a kezünkben lévő, olcsó vagy csúnya-csúnya eseménylapokból. Lehozunk egy terjedő híreket, létrejött. ellenfél cselekszik, ha akar még, lejátszik egy nem létrejövőt. (általában sok bfp-t hagytam az ellenfeleknél, hiányoltam is egy-két ingaevont vagy haeterát, de most nem merem utólag azt mondani, hogy kell bele, de azért próbáljuk meg :) ) Miután a második lapja is kuka, mi megint válogathatunk (ha van, de legyen :P ) Az esemény lapjaink közül. Mondjuk Boldog aranykor, aminek itt nincs igazán hátránya. Ellenfél megunja, passzol. Húzunk, passzolunk. Ellenfél lehoz egy nem létrejövőt, és mi NEM CSELEKSZÜNK, mert már nem tudunk. Lejön egy Hódítás...jönne, találtunk egy rágalmat. Ilyenkor, kicsit bonyolultan, de a Rágalmunk lesz létrejövő, ami azt jelenti, hogy az ellenfélnek még egy lapot kell lejátszani a temetőbe és CSAK A NEGYEDIK lapjára elköltött bfp-ből tud lapot játékba hozni...ha tud :)

3 terjedő hírek
4 Rágalom

Ha bármi sürgős leszedni valónk akad, és lehetséges, akkor nehezítsük, lassítsuk az ellenfél nyerését, ha Idumeánk nem működik éppen. Lopjunk, szedjünk, amit lehet. És megjelenik a legcsúnyább lapunk.

3 Morta
2 Hódítás
1 Hermann
3 lázadás
2 Caligula

Caligula az a bácsi, aki lemásolhatja az esetleg már lent virgonckodó Élet Istenünket. Egy remekbeszabott optimális példa:
Ellenfélnél lent vagy egy Heródes és passzol. A mi asztalunk egy kelta földműves XY-jelzővel és rajta egy élet istenének kiválasztása, mondjuk két jelzővel. az ellenfél nem akar, vagy nem tud lapot lehozni, mi mindent leengedünk, kivétel ami a keltánkat valamilyen módon bánthatná. Szóval mi nyugodtan lehozzuk a bolond császárunkat, dobunk egyet, és mindegy h páros v páratlan. legyen páratlan, mert az vicces. Akkor, ellophatjuk ellenfelünk max 2 kijátszású lapját, majd egy következő körben, ha párost dobunk mondjuk, akkor a lopott lapból nyugodt szívvel csatolhatunk egyik kelta jelzőnkhöz még egy élet istenét, amit a Heródesből csinálunk. Általában már ilyen helyzetben, pláne ha még Idumea is lenéz hozzánk, dobást fogunk kapni, mert ezt nem lehet már megoldani.

Végül nincs más hátra, mint megszámolni az ellenfél és a mi paklinkat, majd a kelta jelzőket bedobni, akkor, amikor már eléri az ellenfél paklijának összegét. Ekkoron neki elfogy a paklija, mi felvesszük a mienket. Ízlés szerint, ha igény van rá, jöhetnek Thrákyák, bármi... Idumea megtette a szolgálatot, felőlünk már leeshet, és kijátsszuk a boldog aranykorokat ha szükséges, majd lepakoljuk a 7tartományunkat, amikből egy-egy van, és szinte mindegy, milyen képességű tartományok azok, ha lehet valami használhatatlanabbak, mert akkor nem kell az ellenfélnél az esetlegesen lent levő tartományokat még leszedni is. És egyesével lejön a nyerés, a bfp-nk elég lesz rá egy körben. Én nem keresgéltem a gyak-nemgyakokat nagyon, ez lett belőle:

1 alba longa
1placentia
1 birodalom kiterjesztés
1 athán
1 uxelo...
1 ithálya
1 nemetocenna
1 óneia hegység

Biztos kihagytam valamit, és még lenne mit finomítani, szűkíteni szerintem nem fontos, ez egy ráérős pakli, de szinte biztos. Próbálgassátok, én még fogom más formátumra is :) De erre a formátumra, jó lehet.
Side-ot nem csináltam, de egyébként kellhet, gondolok itt a drágítós paklikra, amit meg kell oldanunk, ha kezdő körökben mi nem húzunk jól, és ellenfél mondjuk két histrió-hispánia kombóval, esetekben retiarius...szóval ezek ellen biztos keressünk side lapokat.

Most erre futotta, megyek melózni és aludni. Köszönöm a játékot mindenkinek, jó volt újra imp-ezni kicsit.
Találkozunk a kövi versenyen, ahol ugyanezt a paklit viszem, -7tartomány, szóval gyerünk-gyerünk, csináljatok rá side-ot :D

Bandi, a hegyről





-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------

Kommentek száma - 8

8. Bandi
2012.02.10. 10:11:46
És hát az vagy... :D
7. xydan
2012.02.09. 19:27:06
Ha szerencsés vagyok 3-szor leszek előnyerő:)
6. Bandi
2012.02.06. 21:33:28
ha szerencsés vagy egy X-et :))))
5. xydan
2012.02.05. 17:06:05
Hát szép lett a leírás, kár, hogy semmit nem értek belőle.
Lényeg, hogy játék alatt értettem! :)
De én ezeket olvasva már nem tudom felfogni, szóval ez az én agyi hiányosságom!

Gratulálok Bandi!

Hát kíváncsi leszek, hogy legközelebb mit tudok kihozni ez el
4. Bandi
2012.02.03. 16:44:31
há mééé....nem az? :D
örülök hogy a hibákért lesz bandis egy cikk XDDD szálljatok le ról
2012.02.03. 11:33:10
Azért hagytuk a Tartományoknál, mert gyakorlatilag hiába Esemény, majdhogynem Tartományként funkcionál.

Meg inkább nem nyúltunk bele sehol a cikkbe, így autentikusan Bandis maradt - kedvencem az ˝ith
2. Bandi
2012.02.03. 03:57:39
űigazad van :) De ha megnézed 7tartományt emlegettem mindenhol, és ott már nyolcadikként jelenik meg a kakukktojás :D
Nem bonyolult... azt tartsd észben, hogy mindig a te javadra válik bármit is csinálsz :D Csak folyton magyarázni kell az ellenfélnek, hogy higyje csak el, hogy ez így van...sajnos, sajnos... te se mérted igazán, de ne haragudj aztmondták így van... meg milyen szerencsém van... szóval ilyeneket
1. Kisujj
2012.02.02. 15:51:36
A birodalom kiterjesztése nem tartomány :)
Egyébként jó lap ez az Idumea, a Birodalomtól játszhatóvá is válik a koncepció, csak kicsit bonyolult, hogy ezekkel a reakciókkal akkor most mi is fog létre jönni :) De kedvet ka