Kosár

>>>
 
 

Belépés

 

Főoldali hírek

H K Sze Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Vendégposzt – egy régi játékos ismertetője

2011.07.14.

Bízunk benne, hogy vannak bőséggel olyan látogatói is az oldalnak, akik még soha nem játszottak az Imperátorral.

Nekik szól ez a kiváló poszt, melyben egy régi játékosunk számol be az IMP-el való megismerkedéséről.


 

Imperátor

Gyűjtögetős kártyajáték

 

Róma. Egy kis városként indult, aztán meg a világ egyik legnagyobb birodalmává vált. Kiterjedését talán Nagy Sándor birodalma múlja csak felül, viszont a Római Birodalom tovább maradt egységes, mint Nagy Sándoré. Róma történelmében megannyi csata, ármány, politika, hatalomvágy szerepel, ami lehetett döntő, vagy éppen elhanyagolható, nevetséges, illetve komoly. Most mi is harcba szállhatunk Róma birtoklásáért, és akár újra átélhetjük a döntő pillanatokat, hogy a végén mi kerüljünk ki győztesen! Na jó, de miről is van szó? A Római Birodalom híres személyei, eseményei és csatái most kártyalapokként elevenednek meg kezünkben.

 

Ha azt mondom, hogy gyűjtögetős kártyajátékok, akkor a legtöbb embernek a Magic of the Gathering jut az eszébe. Valóban, hisz a Magic volt a legelső gyűjtögetős kártyajáték. Sok kiegészítőt megélt, de jelentek meg mellette bőséggel újabb kártyajátékok is. Pókerrel és más kártyajátékkal ellentétben ezeknél Te magad állítod össze a paklidat az otthon levő kártyagyűjteményedből, amivel megpróbálod leverni az ellenfelet.

Az Imperátorra nem olyan régen bukkantam. Mondtam: „Á, megint csak egy újabb kártyajáték…” azonban megfogott benne valami… méghozzá a rómais téma. Gondoltam adok neki egy esélyt, elolvastam az interneten a szabálykönyvet és lementem a legközelebbi versenyre. Nem bántam meg.

 

Itt számodra nem terem babér


Imperátor Kártyajáték :: A háromszáz lovas

A játékban a játékos egy befolyásos római család egyik tagját személyesíti meg. A célja, hogy minél dicsőségesebb legyen, vagy lerombolja ellenfele hírnevét. Ehhez össze kell szednie az összes politikai befolyását - no meg persze pénzét -, hogy az így megszerzett seregek, tartományok, személyek segítsék őt elérni a céljaiban. A játékban a dicsőséget a babérkoszorúk száma jelenti. A játék elején minden játékos 10-el kezd, és akkor nyerünk, ha elérjük a 30 babérkoszorút illetve, ha gonoszak vagyunk, akkor elvesszük az ellenfél összes babérkoszorúját. Az egyes kártyalapok testesítenek meg egy-egy ókori dolgot, amit kellő politikai érzék, illetve pénz hatására meg tudunk szerezni, vagyis ki tudunk játszani. Szerencsére a játékban nem ilyen bonyolult kijátszani egy lapot: elegendő a befolyás pontokat gyűjtögetnünk, ami elnevezés szerintem igen találó, mivel sejteti, hogy nem csak a pénz áll a dolgoknak a hátterébe. A befolyás pontok maguktól termelődnek, minden játékos minden köre elején kap 3 befolyáspontot, amit arra költ, amire kedve van, viszont babérkoszorút csak a kártyalapok képesek termelni!

A játék kitalálói nagyon okosan korlátozzák a szerencse jelentőségét, ugyanis a lapot nem csak a saját körünk, de az ellenfelünk köre elején is húzunk. A paklik így sokkal jobban pörögnek, és egy pillanatra sincs az, hogy a két játékos körökön keresztül csak farkasszemet néz egymással és várja, hogy mikor húzza fel a csodalapot, amivel megfordíthatja a meccset.

 

A játékban, ha a hatalmat valóban birtokolni akarjuk elkerülhetetlen, hogy ne bocsátkozzunk harcba az ellenfelünkkel. Róma történelme tele van nagy és véres csatákkal, és az is lehet, hogy a következő meccsen épp egy nevezetes csatatéren kell bevetnünk a katonáinkat, vagy éppen Rómát akarjuk elfoglalni légióinkkal. A harcokat a parancsnok nélküli hadseregek, és híres történelmi személyek által vezényelt hadak vívják egymást közt. Az egységek nagyon jól visszaadják a történelmi korhűséget: a lovasokat hamar be lehet vetni a csatatéren, és gyorsan le is rohanják az ellenfelet, viszont egyedül nem tud lenyomni egy falanxban harcoló sereget. Azok az egységek, akik dárdákkal, íjakkal, és egyéb lőfegyverekkel harcolnak meg képesek a biztos fedezék mögé rejtőzött egységeknek is ártani.

Személyeink általában nem csak ostoba katonák, akik a seregük irányításához értenek. Elküldhetjük őket valamelyik tartományunk kormányzására is, hogy a tartomány népe tudja, hogy hol van a helye, és ne lázadjon fel ellenünk. Ezen kívül általában tudnak még valami ravasz dolgot tenni, ami közelebb vihet a győzelmünkhöz.

 

Minőség-ellenőrzés! Engedjenek be!

 

Imperátor Kártyajáték :: Aulus

A kártyák minőségéről sokaktól hallottam, hogy nagyon vékonyak a lapok, és félnek, hogy könnyen elszakadhat. Bevallom őszintén én még nem láttam egyetlenegy tépett, vagy gyűrött Imperátor lapot… Szerintem sokkal strapabíróbb, mint amilyennek első ránézésre látszik. A lapok mérete is kisebb a megszokottnál: azon szoktam kapni a fejemet, hogy a mappámból simán kicsúsznak a kártyalapok engedelmeskedve a gravitáció törvényének. Viszont ebből a hátrányából fakad az előnye: egyszerűen bele lehet rakni a kártyavédő fóliákba, és nem esik bántódása a lapnak (emlékszem, hogy a HKK lapokat szabályosan bele kellett erőltetni a bugyikba nem kis sérülést szenvedve el szerencsétlen kártyalap)


A kártyák illusztrációiról megoszlik a véleményem. Egyik-másik lapon gyönyörű részletességgel ki van dolgozva a történelmi személyiség, illetve esemény, viszont van olyan, ami teljesen objektíven illusztrálja az adott tényt, mintha valami történelemkönyvet, vagy térképet lapozgatnák (és ez utóbbi nem csak tartomány lapoknál látható, amikért kár). A legtöbb kép viszont rajzfilmszerűen tárja elénk az eseményeket, ami egyszerűsége ellenére szerintem nagyszerű!

A csomagokat illetően tetszett, hogy az Alapkiadás csomagját nem kellett még külön a fóliából kihámoznunk, így nem szenvedett kárt a doboz, viszont a kiegészítőjén megjelent az a fránya fólia, és néha órákat kell szenvednem vele, hogy végre a csomag tartalmához jussak. Igazán megcsinálhatnák már, mint ami a rudi papírokon szokott lenni, hogy megrántok egy kis vackot és máris  elénk tárul a lényeg.

 

A játék ugyan elég friss, de augusztusban megjelent az első kiegészítője, ami bíztató jel, mert ez azt jelenti, hogy folyamatos fejlesztés alatt van. A legmeglepőbb a játékban az, hogy már az alapkiadás lapjaiból rengeteg pakli koncepciót lehetett készíteni. Hagyományos versenyen nem láttam két hasonszőrű paklit! Most még jöttek a kiegészítő lapjai és csak bővült a kör. A lapokra globálisan jellemző az, hogy önmagukban nem sokra mennek, viszont sok más lappal együtt bevetve baromira erős kombót alkotnak. Általában a lapok rendelkeznek még egy picike hátránnyal is, ami tovább korlátozza még a lapoknak az erősségét. Összességébe mondva nagyon precízen ki vannak dolgozva a lapok.

A játékos társaság nagyon barátságos és segítőkész, a versenyeken elég jó a díjazás, és hivatalos kiadói versenyeken még egyéb meglepetésekkel is kedveskednek a rendezők.

 

Imperátor Kártyajáték :: Guruló tallérok

Nos gondolom már megfordult a fejetekben, hogy jó-jó, de mennyi pénz is kell, hogy elkezdje az ember a játékot, és mennyivel van az előnyben, aki több pénzt fektet be a játékba? Első versenyemen egyetlen egy lapom sem volt, kérnem kellett a többiektől kölcsön paklit. A verseny formátuma hagyományos volt, ami azt jelentette, hogy bármit lehetett használni. Megnéztem a paklit és összesen 3 darab ritkát találtam benne. Ajándék paklinak ne nézze az ember a fogát, örültem, hogy játszhattam. És mégis sikerült a paklival díjazható helyezést elérnem! A másik előnye más kártyajátékokkal szemben, hogy rendeznek olyan versenyeket is, amin a ritka lapokat nem lehet használni, így van esélye azoknak is, akiknek a mappája nem roskadozik a ritkáktól. 




A játék készítői elég gyakran szoktak különböző akciókat tartani is, ez is segít az elkezdésében.

Azt hiszem mindent leírtam a játékkal kapcsolatban, most megyek, összehívom a légióimat. Le kéne már verni azt a gall fölkelést, ami Numídiában tombol, de a csata helyszínét mindenképpen Cannae-nál fogom megválasztani…

 

(irta: Radeon - a cikk szerkesztett, az eredeti 2009-ben készült)





-----------------------------------------------------------------
A hozzászólás csak tagok számára lehetséges!

- Belépés
- Regisztráció

-----------------------------------------------------------------

Kommentek száma - 1

1. hozsi
2011.07.23. 16:10:51
Jó poszt, megjelenhetne hasonló (vagy ez) máshol is, itt kevesen látják azért.
Esetleg tegyetek ki demó paklikat néhány boltba + szabálykönyvet, hogy próbálgatni lehessen a játékot, ezt is csinálják má